środa, 3 czerwca 2020

Dzieci z różnych stron świata

Dzieci na świecie różnią się między sobą wszystkim: kolorem i kształtem oczu, kolorem włosów, skóry. Mają inne zainteresowania, mieszkają w rożnych strefach klimatycznych, ubierają się inaczej, mają swoje własne tradycje i zwyczaje... ale wszystkie są piękne. Zobaczcie !



Wincenty Faber „Dzieci świata”

W Afryce w szkole, na lekcji,
Śmiała się dzieci gromada,
Gdy im mówił malutki Gwinejczyk,
że gdzieś na świecie śnieg pada.
A jego rówieśnik, Eskimos,
też w szkole, w chłodnej Grenlandii,
nie uwierzył , że są na świecie
gorące pustynie i palmy.
Afryki, ani Grenlandii
my także jak dotąd nie znamy,
a jednak wierzymy w lodowce,
w gorące pustynie, w banany.
I dzieciom z całego świata
chcemy ręce uścisnąć mocno
i wierzymy, że dzielni z nich ludzie,
jak i z nas samych wyrosną.

Jakimi smakołykami zajadają się dzieci na całym świecie?


Czy dzieci na całym świecie kochają słodycze? Czym zajadają się w Gwatemali, na Filipinach, we Francji i w Danii?

Singapur: dinozaur Milo czyli schłodzony czekoladowy słodki napój,

Tajwan: placki jajeczne - Ich składniki to jajka, mąka i cukier. Podawane są najczęściej z czekoladowym lub orzechowym nadzieniem.

Gwatemala: tortille z twarożkiem- w Gwatemali, po prostu zastępują pieczywo.

Brazylia: bolinhos de Chuva-  dosłownie oznaczają "placki kropli deszczu", są popularnym deserem w Portugalii i Brazylii. Podobnie jak pączki robi się je z mąki, jajek, mleka i proszku do pieczenia. Ciasto wypieka się w głębokim  oleju.

RPA: masa karmelowa- Masa karmelowa to składnik niezbędny do wielu południowoafrykańskich deserów,

Filipiny: Halo-halo- Ten smakołyk składa się z lokalnych owoców, rodzynek, lodów i skondensowanego mleka.

Malta: napój Kinnie- Przypomina nieco gorzką lemoniadę, tylko, że o smaku pomarańczy.

Hong Kong: zupka instant Mamee-  jest popularna na całym świecie. 

Rosja: twarożek w polewie- ten przysmak robi się z twarożku, cukru, masła i wanilii. Całość zanurza się w polewie czekoladowej. Przechowuje się go w lodówce. Jest mały, ale pełen wartości odżywczych.

Finlandia: metrilaku- (metr lukrecji) to cukierek, który można kupić tylko w Finlandii. Jest to długi, okrągły cukierek z lukrecji w różnych kolorach i smakach.

Kenia: trzcina cukrowa- Jak powszechnie wiadomo, trzcina cukrowa jest używana do produkcji cukru. Świeżo obraną można jeść na surowo, ma słodki smak.

A teraz posłuchajcie kilku piosenek:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

„Daj się napić, bądź człowiek”. Robimy poidełka dla owadów i ptaków

„Daj się napić, bądź człowiek”, to hasło akcji do której, wszyscy możemy się włączyć pomagając ptakom oraz pszczołom w najbliższym otoczeni...