środa, 25 listopada 2020

Skrobiowy detektyw

 Skrobiowy detektyw

Na pewno wiesz, że aby być zdrowym, silnym i mądrym trzeba odpowiednio jeść i że to, co mamy na talerzu powinno zawierać węglowodany, białko i tłuszcz.





Dziś skupimy się na węglowodanach - dostarczają nam energii, bez nich nie tylko mięśnie będą słabe, ale też nasz mózg nie będzie dobrze pracował.

Znajdziemy je w  makaronie, chlebie, owocach…

Ale nie tylko. Tu pozostawiam pole dla Twoich eksperymentalnych poszukiwań J

I wcale nie potrzebujesz żadnych skomplikowanych przyrządów J

Będziemy poszukiwać jednego ze składników węglowodanów:  skrobi.

Uwaga, zaczynamy!

 

Co jest potrzebne?

 

Jodyna

Kroplomierz

Kuchnia

Jodynę - brunatny płyn, kupujemy w aptece, dawniej używano jej do odkażania skaleczeń i wiele dzieci miało pomalowane na fioletowo kolana.

 

Kroplomierz też kupisz w aptece, przyda się do wielu przyrodniczych eksperymentów.

W kuchni znajdziesz produkty spożywcze, które będziesz badać.

 

Eksperyment:

 

Do kubeczka nalej wody i dodaj 2 albo 3 krople jodyny.

Wymieszaj.

Nabierz ten płyn kroplomierzem i zakrop, co tylko przyjdzie ci do głowy.

Sprawdź wszystko, co jesz.

Oczywiście odkrawamy badane kawałki jedzenia albo nabieramy łyżeczką, a nie lejemy jodyny do talerza albo garnka.

Zbadany preparat wyrzucamy. 

 

Wynik eksperymentu:

 

Jodyna zabarwia skrobię na czarno. 

 

Jeśli badany produkt - jabłko, budyń, kisiel, pomidory, marchew, ser, mięso, ciastko... - zabarwi się na czarno, to znaczy, że zawiera skrobię.

Wyniki badań mogą Cię zaskoczyć.

Pamiętaj, że jodyna zabarwia!

Eksperymentuj ostrożnie.

Rodzina nie będzie zachwycona, jeśli pół domu będzie fioletowo-brunatne.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

„Daj się napić, bądź człowiek”. Robimy poidełka dla owadów i ptaków

„Daj się napić, bądź człowiek”, to hasło akcji do której, wszyscy możemy się włączyć pomagając ptakom oraz pszczołom w najbliższym otoczeni...