W tym tygodniu obchodziliśmy dzień soku. Jest to doskonała okazja, aby przypomnieć Wam jak ważną rolę w naszej diecie pełnią owoce i warzywa.
Druga połowa wiosny i lato to najlepszy okres na spożywanie świeżych, sezonowych
owoców i warzyw. Najlepsze będą oczywiście te pochodzące z polskich
upraw a najlepiej z własnego ogródka. Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
-
Bo
to jedno z najlepszych źródeł witamin i minerałów.
-
Jedzenie
owoców i warzyw poprawia nasz system odpornościowy.
-
Owoce
to znakomity zastępnik słodyczy. Maja dużo cukru. Jabłko zamiast batonika będzie na pewno o
wiele lepszym rozwiązaniem.
-
Mają mało kalorii, ale dostarczają wiele substancji
odżywczych.
-
Dzięki
tak dużej ilości witamin na długo zachowamy dobry wzrok.
-
Są pyszne. Świeże, pachnące maliny czy truskawki to prawdziwa uczta dla podniebienia.
-
To
prawdopodobnie najprostszy sposób na zapewnienie swojemu organizmowi
stałej dawki witamin i minerałów. Wystarczy garść malin na przekąskę,
surówka do obiadu, sok na śniadanie…
-
Poprawiają nam humor, jesteśmy dzięki nim pełni pozytywnej energii.
-
Owoce i warzywa są proste. Ich przyrządzanie nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych. Apetyczne danie wykona nawet dziecko.
A teraz kilka propozycji zdrowych soków:
1. Sok wzmacniający odporność
Potrzebujemy plastry świeżego ananasa, pomarańczę i kiwi. Wyciskamy sok za pomocą sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej.
Jest pyszny, a w smaku przypomina sok z kiwi. Potrzebujemy liście z pokrzywy, które przelewamy gorącą wodą, cytrynę, kostki lodu, miód i wodę. Wszystko miksujemy i przecedzamy przez sito. Pijemy na zdrowie. Koniecznie spróbujcie!
3. Zielony koktajl z awokado
Potrzebujemy szklankę soku pomarańczowego, dojrzałe awokado, banana i garść jarmużu. Wszystko miksujemy i pijemy na zdrowie. Dzieciaczki go uwielbiają.
A może zrobicie wesołe nakładki na słoiki do napojów? Z takim gadżetem każdy soczek smakuje dużo lepiej.
Pamiętajcie, ważne aby próbować nowych smaków. Jeśli za pierwszym razem Wam nie posmakuje, dodajcie więcej miodu, banana, małymi kroczkami można zasmakować w zielonych sokach i koktajlach. Zachęćcie Wasze rodziny do wspólnych eksperymentów warzywno-owocowych.
PIJMY SZKLANKĘ SOKU CODZIENNIE - NA ZDROWIE !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz