piątek, 15 maja 2020

Przepisy na zdrowe przysmaki

Dzisiaj tak dla odmiany proponuję Wam moje ulubione przepisy na zdrowe słodycze. Może korzystając z weekendu upieczecie je razem z rodzicami :)

Przepis I Ciasto marchewkowe

Składniki:
  • 3 starte marchewki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 0,5 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
  • pół łyżeczki soli
Jajka z cukrem ubijamy mikserem. Ciągle ubijając dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon i przyprawę do piernika.  Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę  natłuszczamy i wlewamy ciasto. Pieczemy je ok. 45-55 min. Do suchego patyczka.

Przepis II Chlebek bananowy

Chlebek bananowy jest doskonałym daniem recyklingowym, ponieważ najlepszy wychodzi wtedy kiedy banany są już przejrzałe.


Składniki:

- 4 przejrzałe banany,
- 0,5 szkl. cukru,
- 3 jajka,
- 2 szkl. mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 100 g. wiórek kokosowych,
- 1 szkl. orzechów włoskich,
- 100g. roztopionego masła,
- szczypta soli.

Banany zmiksować z cukrem i jajkami. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 1 godzinę.

Pralinki z fasoli adzuki

Pralinki są bardzo zdrowe. Dzieci mówią, że są to kulki czekoladowe :)


Składniki:

- 1 szkl. ugotowanej fasoli adzuki,
- 2 garści miękkich daktyli,
- 2 łyżki kakao,

Wszystkie składniki zmiksować. Uformować małe kuleczki i obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

A na koniec przepis na ekspresowy chleb. Koniecznie spróbujcie!



Składniki:

- 600g mąki pszennej,
- 70g. płatków owsianych,
- garść nasion słonecznika,
- 140 g siemienia lnianego
- 3 łyżeczki soli
 - 1 łyżeczka cukru,
- 50g drożdży,
- 600g ciepłej wody,

Suche składniki mieszamy w misce. W osobnej misce mieszamy mokre składniki. Następnie łączymy razem. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie przekładamy do formy i odstawiamy na kolejne 20 minut. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Pieczemy 40 minut w formie. Następnie wyjmujemy chleb z formy i pieczemy jeszcze 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

„Daj się napić, bądź człowiek”. Robimy poidełka dla owadów i ptaków

„Daj się napić, bądź człowiek”, to hasło akcji do której, wszyscy możemy się włączyć pomagając ptakom oraz pszczołom w najbliższym otoczeni...