Dzisiaj tak dla odmiany proponuję Wam moje ulubione przepisy na zdrowe słodycze. Może korzystając z weekendu upieczecie je razem z rodzicami :)
Przepis I Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 3 starte marchewki
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 0,5 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
- pół łyżeczki soli
Jajka z cukrem ubijamy mikserem. Ciągle ubijając dodajemy olej. Następnie stopniowo
dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być
gęste. Dodajemy cynamon i przyprawę do piernika. Na końcu
wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę natłuszczamy i wlewamy ciasto. Pieczemy je ok. 45-55
min. Do suchego patyczka.
Przepis II Chlebek bananowy
Chlebek bananowy jest doskonałym daniem recyklingowym, ponieważ najlepszy wychodzi wtedy kiedy banany są już przejrzałe.
Składniki:
- 4 przejrzałe banany,
- 0,5 szkl. cukru,
- 3 jajka,
- 2 szkl. mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 100 g. wiórek kokosowych,
- 1 szkl. orzechów włoskich,
- 100g. roztopionego masła,
- szczypta soli.
Banany zmiksować z cukrem i jajkami. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 1 godzinę.
Pralinki z fasoli adzuki
Pralinki są bardzo zdrowe. Dzieci mówią, że są to kulki czekoladowe :)
Składniki:
- 1 szkl. ugotowanej fasoli adzuki,
- 2 garści miękkich daktyli,
- 2 łyżki kakao,
Wszystkie składniki zmiksować. Uformować małe kuleczki i obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
A na koniec przepis na ekspresowy chleb. Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
- 600g mąki pszennej,
- 70g. płatków owsianych,
- garść nasion słonecznika,
- 140 g siemienia lnianego
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru,
- 50g drożdży,
- 600g ciepłej wody,
Suche składniki mieszamy w misce. W osobnej misce mieszamy mokre składniki. Następnie łączymy razem. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie przekładamy do formy i odstawiamy na kolejne 20 minut. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Pieczemy 40 minut w formie. Następnie wyjmujemy chleb z formy i pieczemy jeszcze 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz