Kilka ciekawostek na temat hamburgerów:
• Rekordowy hamburger został przyrządzony w 1982 w mieście Rutland, w
Północnej Dakocie. Przygotowaniem rekordowego burgera zajmowało się aż
10 000 osób, a sam kotlet ważył aż 1 628 kilogramów.
• Najdroższy
burger został sprzedany na aukcji dobroczynnej i kosztował $ 10,000, był
doprawiony truflami i płatkami 24-karatowego złota.
Czy Fast Food może być zdrowy?
Oczywiście, że tak! Jeśli przyrządzimy w domu burgera z sezonowymi warzywami najlepiej z własnego ogródka, do tego samodzielnie upieczemy bułeczki, zrobimy sos na bazie jogurtu naturalnego i upieczemy kotleta w piekarniku. Nasz burger nie tylko będzie smaczny, ale przede wszystkim pełen wartościowych składników.
Większość dań w barach szybkiej obsługi zawiera w składzie mnóstwo soli, cukru, tłuszczu, warzywa kiepskiej jakości oraz różnorodne dodatki do żywności poprawiające jej smak, konsystencję, zapach i trwałość.
Zachęcamy Was do wypróbowania naszego przepisu na oryginalne burgery.
Pysznego i zdrowego burgera można przyrządzić w domu. Wołowinę polecamy
w domowych eksperymentach zastąpić kostką panierowanego dorsza lub
kotletem z czerwonej fasoli bądź ciecierzycy.
Pieczemy bułeczki:
- 2 i pół szklanki mąki pszennej,
- łyżeczka soli i cukru,
- 20 g drożdży,
- 1 szklanka mleka,
- 4 łyżki masła,
Mleko podgrzać dodać do niego drożdże i cukier. Pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić. Do miski wsypujemy mąkę, sól wlewamy wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ręcznie lub robotem, dodajemy ostudzone masło. Dalej wyrabiamy, kiedy przestanie się kleić do rąk. Pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy małe bułeczki, spłaszczamy je. Przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 20 minut. Po tym czasie wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 mint w temperaturze 180 stopni.
Sos czosnkowy z ogórkiem:
- małe opakowanie jogurtu naturalnego,
- kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie,
- 1 łyżeczka majonezu,
- 1 starty i odciśnięty ogórek zielony.
Składniki wymieszać i gotowe.
Kotlety z ciecierzycy (falafel)
50 g ciecierzycy
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 cebula
1/2 pęczka pietruszki
1 łyżeczkę soku z cytryny,
2 łyżki mąki kukurydzianej
olej do smażenia
sól, pieprz, chili,
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 cebula
1/2 pęczka pietruszki
1 łyżeczkę soku z cytryny,
2 łyżki mąki kukurydzianej
olej do smażenia
sól, pieprz, chili,
Ciecierzycę namaczamy na noc w zimnej wodzie. Następnie odcedzamy ją i
blendujemy tak, aby rozdrobnić, ale nie zmielić. Dodajemy pokrojoną w
kostkę cebulę, czosnek, sok z cytryny, i przyprawy.
Ponownie rozdrabniamy blenderem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę
pietruszki. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w mące kukurydzianej i
smażymy na rozgrzanym oleju lub pieczemy w temp. 180 stopni na
złotobrązowy kolor.
Bułki rozkrajamy, podpiekamy w piekarniku bądź tosterze, aby były chrupkie. Smarujemy sosem, dodajemy sałatę, nasze kotlety, pomidory, polewamy sosem i zjadamy. Burgery są przepyszne z surówką z młodej kapusty. Koniecznie spróbujcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz